Сильний нежить у дитини: чому виникає та як лікувати

що допомагає від нежитю

Сказати, як швидко вилікувати нежить у дитини, зможе тільки педіатр. Тому при перших ознаках риніту слід звернутися до фахівця. Він огляне малюка, проведе діагностику та підбере оптимальний спосіб лікування з урахуванням причини хвороби та індивідуальних особливостей організму.

Причини виникнення нежиті

Найчастіше нежить у дитини виникає у результаті переохолодження або вірусної інфекції. Ще одна поширена причина – нездатність організму активно боротися зі збудниками хвороби внаслідок незрілості імунної системи. Частота захворюваності збільшується при відвідуванні дитячого садочку, особливо в осінньо-зимовий період.

Значну роль у виникненні риніту грає анатомія носа. У маленьких дітей слизова оболонка пухка, а носові пазухи недостатньо розвинені, що сприяє застою слизу та появі набряклості.

Нежить може розвиватися самостійно, але у більшості випадків служить проявом інфекційних захворювань. Найчастіше він супроводжує вірусні інфекції (ГРВІ, грип). Нежить може мати і алергічний характер. Таким чином організм здатен реагувати на пил, дим, цвіль, шерсть тварин, рослинний пилок.

Симптоми нежитю

Перші ознаки риніту – набряк слизової оболонки, що провокує закладеність носа та утруднення дихання. Потім стають помітними виділення з носа (білі, прозорі, зелені, жовті) різної консистенції.

Сильний нежить може супроводжуватися і іншими симптомами:

  •       Болем та першінням у горлі;
  •       Чханням та кашлем;
  •       Сопінням та хропінням під час сну;
  •       Гугнявістю;
  •       Підвищеною температурою;
  •       Загальною слабкістю та головним болем.

В результаті діти стають неспокійними та вередливими. Вони плачуть, відмовляються від їжі, погано сплять.

При відсутності своєчасного лікування можливі ускладнення: гайморит, синусит, етмоідит, аденоїдит, отит.

Діагностика нежиті

як швидко вилікувати нежить у дитини

На первинній консультації педіатр розпитує батьків про наявні симптоми та  вивчає анамнез хвороби. Потім він оглядає ніс, горло та вуха маленького пацієнта, виконує аускультацію (прослуховування). Лікар оцінює загальний стан здоров’я малюка, наявність характерної симптоматики (закладеності носа, слизистих виділень, кашлю, чхання, лихоманки).

Якщо у педіатра виникає підозра на бактеріальну інфекцію, аденоїдит, риносинусит або алергічний риніт, то він може направити малюка на додаткові обстеження: загальний аналіз крові, аналіз слизу з носа (цитологія) або бакпосів з носа. При необхідності дитячий лікар порекомендує проконсультуватися у інших фахівців (отоларинголога, пульмонолога, алерголога).

Лікування нежитю у немовлят

Що робити, коли нежить? Передусім, треба відновити вентиляцію носової порожнини та дренажну функцію. Для досягнення поставленої мети малюку 2-3 рази в день промивають ніс фізіологічним розчином або спеціальними препаратами з морською сіллю, щоб зволожити слизисту оболонку, видалити слиз, зменшити подразнення та набряк.

Немовлятам додатково відсмоктують назальний секрет з допомогою аспіратора. Бажано в ліжечку підняти узголів’я для полегшення відходження слизу, а перед сном малюку дати теплий чай чи рослинний відвар.

Обов’язково слід провітрювати приміщення, щоб знизити концентрацію бактерій та вірусів у повітрі та зволожувати його.

Що допомагає від нежитю? У більшості випадків немає необхідності у використанні медикаментів, цілком достатньо вище перерахованих процедур. Але при цьому важливо постійно спостерігати за станом малюка, а у випадку погіршення симптоматики проконсультуватися з лікарем. При необхідності він підбере максимально безпечні краплі або спреї.

Медикаментозне лікування назначають при:

  •       Бактеріальних інфекціях (антибіотики);
  •       Алергічному риніті (антигістаміни);
  •       Розвитку ускладнень.

При лікуванні ГРВІ у дітей важливо дотримуватися режиму пиття та параметрів повітря в приміщенні, забезпечувати спокій, а також уникати вживання не потрібних медикаментів, особливо - противірусних , що не лікують та антибіотиків , що шкодять. Тільки імунна система здатна подолати вірус ( крім грипа). Задача педіатра допомогти перенести вірусну хворобу максимально легко та вчасно скорегувати лікування, якщо буде потреба.


Важливо! Будь-які ліки можна використовувати тільки після призначення лікарем та під його наглядом. Безконтрольний прийом лікарських препаратів може становити серйозну небезпеку для дитячого здоров’я, здатний спричинити алергічну реакцію, «медикаментозний нежить», атрофію слизової оболонки, парез носових судин.


Профілактика нежиті

Щоб звести до мінімуму ризик нежитю, рекомендується:

  •       Загартовувати малюка, зміцнювати його імунітет;
  •       Підтримувати гігієну (ретельно мити руки дитини після прогулянки та перед годуванням);
  •       Регулярно прибирати в квартирі, провітрювати кімнати;
  •       Підтримувати вологість повітря на рівні 50-60%;
  •       Забезпечити повноцінне збалансоване харчування;
  •       Своєчасно лікувати ГРВІ та ЛОР-інфекції.

У період епідемій рекомендується промивати ніс дитини сольовими розчинами, щоб зволожити слизові оболонки та очистити їх від скоринок, бактерій та вірусів.